Pirkanmaan Voimia

Massiivisesta dokumentista tarinallistetuksi strategiakuvaksi

Kun Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ateria- ja puhtauspalvelut yhtiöitettiin Pirkanmaan Voimia Oy:ksi, oli toimitusjohtaja Esa Sairaselle selvää, että uuden yhtiön strategia täytyy saada puristettua helposti ymmärrettävään ja lähestyttävään muotoon.

”Halusimme terävöittää strategista ajattelua ja nostaa henkilöstön ja asiakkaat entistä enemmän tekemisen keskiöön.”

Esa Sairanen, toimitusjohtaja

Vaikka toimiala ja arjen työ eivät yhtiöittämisessä muuttuisikaan, kun yhtiö on uusi, sillä on myös uusia ajatuksia ja muutoshalua. Sairasen tavoitteena oli  pystyä viestimään pystyä nämä asiat ytimekkäästi ja mieleenpainuvasti.

Strategia, joka herättää ahaa-elämyksiä

Strategian kiteyttäminen yhteen kuvaan on aina kunnianhimoinen haaste. Voimian tapauksessa haastekerrointa lisäsi se, että yhtiöllä on useita kohderyhmiä vauvasta vaariin ja kuvan tuli puhutella kaikkia liiketoiminnan osa-alueita. Strategiakokonaisuuden taustalla on aina paljon asiaa, joten kirkastamisessa on tehtävä valintoja siitä, mitä asioita kuvaan nostetaan ja miten ne tarinallistetaan.

”Kuvaan upotetut viestit synnyttävät ahaa-elämyksiä ja oivalluksia, jotka jäävät mieleen ja helpottavat strategian muistamista arkisen aherruksen keskellä.”

Unfairin ja Voimian saumattoman yhteistyön tuloksena tarinaan ja kuvaan saatiin poimittua ne elementit, jotka välittävät juuri oikean kuvan yrityksestä ja sen kulttuurista.

– Yhtiönä meidän täytyy miettiä myös kasvua ja kehitystä hiukan eri tavalla kuin puhtaasti kuntamaailmassa toimiessa, joten sekin tuli saada kuvattua visuaalisesti. Ensisijaisesti kuva on tarkoitettu meille itsellemme, mutta sitä tai osia siitä käytetään myös ulkoisessa viestinnässä esimerkiksi rekrytoinnin tukena.

Liiniä markkinointia parhaimmillaan

Unfairin Yhden yön ihmeessä keskitytään kuvan ohella myös strategiatarinaan, joka voi elää irrallaan kuvasta. Se muuttaa yksittäiset lauseet ja tavoitteet johdonmukaiseksi kertomukseksi. Työskentelymalli on parhaimmillaan silloin, kun yrityksen strategiatyö on jo käynnissä, mutta sen tärkeä viestinnällinen vaihe eli kiteyttäminen ja tarinallistaminen puuttuvat.

Voimialla oli selkeä visio siitä, mitä tarinalta ja kuvalta ja halutaan, joten lähtökohdat liinille bootcampille olivat hyvät. Sairasen mukaan, nyt kaikki Voimiaa koskevat tarinat lähtevät strategiasta ja muodostavat jatkumon:

”Strategiakuva ja sen ympärille rakennettu tarina on ennen kaikkea osa strategian jalkautuksen työkalupakkia. – Meille oli äärimmäisen tehokas tapa viimeistellä strategia tällä tavalla. ”

"Unfair on strategioiden kirkastamisen ammattilainen, joten heidän kanssaan työ sujui uskomattoman nopeasti. Olisi ollut ajanhukkaa, jos olisimme yrittäneet tehdä sen itse."

Esa Sairanen

Toimitusjohtaja